U Banjaluci održana konferencija “Nove tehnologije u industriji”

Stručnjaci iz Njemačke, profesorima srednjih stručnih škola i fakulteta, predstavili su inovacije i nove tehnologije u mašinskoj i elektro-industriji.

Četvrta industrijska revolucija koja je uveliko prisutna u najrazvijenijim zemljama svijeta, uskoro bi trebalo da se nađe i u Srpskoj. Svoju primjenu najprije će naći kroz izmjene nastavnog plana i programa u elektro i mašinskim srednjim školama. Didaktički materijal koji proizvodi njemačka tvornica “Fest” naći će se i u Mašinskoj školi u Prijedoru.

“U školi će kroz didaktički materijal biti primjenjena industrija 4.0 kroz sva ona pomagala preko kojih će učiti kako bi znanje mogli primjeniti u preduzećima koja budu imala industriju”, rekla je direktorka ЈU “Mašinska škola” Prijedor Dijana Šobot.

U aprilu naredne godine trebalo bi da se nastavi saradnja, kada će iz ove kompanije donijeti školske sisteme, kojima će se pokazati kako sve to funkcioniše u praksi.

“Poenta je upoznavanje učenika sa tehnologijom. Kada završe dobiju diplomu, ponijeće praktična znanja i kada počnu da rade neće im trebati godina dana da bi na radnom mjestu naučili, već će ta znanja ponijeti iz škole”, izjavio je predstavnik njemačke kompanije “Grupa festo-o-Industrijska automatizacija i didaktika” Saša Simović.

Ministar prosvjete i kulture Dane Malešević rekao je da bi ova konferencija trebalo da podstakne nabavku opreme za stručne škole kako bi učenici stekli znanja koja tržište rada od njih očekuje.

“Ovo je prilika da vidimo koji su to razvijeni uređaji i oprema i na koji način ostvariti centre izvrsnosti onako kako će to raditi u Hrvatskoj ili kako su predvidjeli u Srbiji”, naglasio je Malešević.

Konferenciji su prisustvovali profesori i nastavnici srednjih stručnih škola iz cijele Republike Srpske, kao i profesori i dekani elektrotehničkih i mašinskih fakulteta.RTRS