U Republici Srpskoj osnovan je prvi Klaster za jačanje istraživanja i tehnološkog razvoja u oblasti medicine i zdravstvenih nauka, saopšteno je iz Agencije za ekonomski razvoj opštine Prijedor „PREDA-PD“.

„Osnivanjem klastera želimo razvijati kvalitetne projekte i strategije sa partnerskim organizacijama iz zemalja Evropske unije da bismo poboljšali situaciju u oblastima medicinskog imidžinga i naprednog medicinskog imidžinga“, stoji u saopštenju.

Početne analize pokazale su da Republici Srpskoj i BiH još uvijek nedostaju važna i strateška ulaganja i investicioni partneri, da nivo korištenja modernih tehnologija u medicinskom imidžingu i naprednom medicinskom imidžingu nije zadovoljavajući i da zahtijeva poboljšanje. Glavni razlog je nedostatak skupe i moderne opreme i prateće infrastrukture, te nedostatak kvalifikovanih stručnjaka i radnika na domaćem tržištu rada.

„Komercijalni sektor nije dobro razvijen i ne pruža potrebnu podršku. U Republici Srpskoj postoji mali broj preduzeća koje se bave opremom za medicinski imidžing i napredni medicinski imidžing, a nemaju ni ozbiljnu podršku iz nacionalnih i regionalnih finansijskih programa podrške niti vezu sa istraživačkim ustanovama i univerzitetima“, navodi se u saopštenju.

Projekat AMI 4 EUROPE, u okviru kojeg je osnovan klaster, finansira Evropska komisija s ciljem da ojača istraživački potencijal evropskih regiona zajedničkim učešćem univerziteta, istraživačkih institucija, preduzeća i regionalnih vlasti. Projekat se realizuje u okviru evropskog konzorcijuma koga čine 23 institucije iz Španije, Njemačke, Italije, Mađarske, Rumunije i BiH.

Za predsednika Upravnog odbora klastera izabran je Dr Siniša Mutić iz Opšte bolnice Prijedor, a za predsednika Skupštine klastera Mr Ozren Kordić sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Članovi klastera su Medicinski, Prirodno-matematički i Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Banjaluci, Medicinski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Klinički centar Banjaluka, Opšta bolnica Prijedor, Agencija za ekonomski razvoj opštine Prijedor „PREDA – PD“, Euro projekt centar Banjaluka i „Paroko B“ Banjaluka.

Zvanična prezentacija klastera dostupna je na stranici www.rtdcluster-health.rs.ba.
SRNA