Klinički centar Banja Luka: Najnoviji trendovi u interventnoj radiologiji

 

Prvi put u UKC RS izvedena interventna endovaskularna procedura na površnoj butnoj areteriji uz upotrebu lijekom obloženog balona.

Ljekari Zavoda za kliničku radiologiju su po prvi put izveli interventnu endovaskularnu proceduru na površnoj butnoj areteriji koristeći balon obložen lijekom. Pacijent, muškarac star 70 godina zbog grčeva u nogama pri hodanju javio se vaskularnom hirurgu na pregled prije dva mjeseca. Na CT nalazu utvrđeno je postojanje jednog visokostepenog suženja desne spoljašnje bedrene arterije i dva visokostepena suženja na butnoj arteriji iste noge. Suženje na spoljašnjoj bedrenoj arteriji je zbrinuto plasiranjem odgovarajućeg stenta prije dva mjeseca. Zbog velike dužine oboljelog segmenta desne površine butne arterije (oko 8 cm) i kalcifikacija oboljelog segmenta odlučeno je da se segment tretira balonom obloženim lijekom,a ne ugradnjom stenta. Tokom širenja arterije plasira se lijek koji prelazi u zid krvnog suda gdje se zadržava i djeluje idućih 6 sedmica i sprečava ponovno nastajanje suženja. Nakon intervencije balon se izvadi, tako da nikakav materijal ne ostaje u pacijentu. Korištenje balona obloženih lijekom za liječenje perifernih arterija je najnoviji trend u interventnoj radiologiji, a prednost ovakvih procedura je u tome što se pacijentu ne ugrađuje strano tijelo u organizam već se plasira odgovarajući lijek kojeg apsorbuju unutrašnji zidovi tretiranog krvnog suda. Ovakav tip intervencije je prvi put izveden u Republici Srpskoj, a pacijent se 24 h nakon zahvata otpušta kući.
Takođe, održana je i Radionica iz oblasti interventne radiologije za sve zainteresovane kolege u UKC RS. Prvo predavanje je održao g. Hubert Manikowski, export manager firme Balton koji je predstavio proizvode firme, a drugo predavanje je održao doc. dr Saša Vujnović koji je govorio o razvoju interventne radiologije u UKC RS i prof. dr Robert Proczka, endovaskularni hirurg iz Varšave koji je govorio o endovaskularnom tretmanu perifernih arterija.
Zahvaljujući kompaniji Omnia- Medic koja je donirala odgovarajući materijal i omogućila održavanje radionice oboljeli segment arterije je tretiran balon dilatacijom, a potom balonom PAK koji je obložen lijekom paclitaxel.
Tim koji je izveo intervenciju iz angio sale Zavoda za kliničku radiologiju: specijalisti radiologije dr Bojan Jovanić i dr Mile Čučak, specijalizanti dr Dragan Ristić, dr Radoslav Vuleta i dr Bojan Milaković, viši rendgen tehničar, Mile Šarić, medicinska sestra Mira Bundalo uz nadzor prof. dr Roberta Proczka, endovaskularnog hirurga iz Varšave koji je sve vrijeme nadgledao izvođenje same procedure.